Gezonde school

samen lekker smullen

We leren thuis en op school een heleboel dingen. Zo leren we ook wat goed is voor ons: veel bewegen, water drinken, gezond eten, een gezonde lucht… Daarom zetten wij ons als school in om een gezonde omgeving te zijn voor de leerlingen.

Wij willen kinderen stimuleren om water te drinken en om voldoende fruit en groenten te eten.

Daarom is het tijdens de schooluren niet toegestaan om frisdranken, fruitsappen of gekleurde melkdranken te drinken. We bieden gratis water aan in onze eetzaal en op onze speelplaats staat een drankfonteintje.

Fruit op en van school.

Tijdens pauzemomenten worden enkel gezonde tussendoortjes toegestaan.  Op dinsdag en donderdag (vanaf oktober) is er tijdens de speeltijd fruit of groenten voorzien door de school.  Hierdoor krijgen alle leerlingen de kans om verschillende soorten fruit of groenten te proeven op school. 

Onder gezonde tussendoortjes verstaan we tussendoortjes zonder toegevoegde suikers: groenten, fruit, nootjes, gedroogd fruit, gekookt eitje, boterham met hartig beleg, kaasje, yoghurt, groentemuffin, havermoutvlokken,…

Luchtkwaliteit

Wie veel denkt en werkt, heeft zuurstof nodig.  Daarom is de luchtkwaliteit in de klaslokalen belangrijk.  We werken met het project ‘Lekker Fris’. De klemtoon ligt op voldoende ventileren en verluchten.  De school beschikt in ieder lokaal over een zuurstofmeter om dit ook effectief te controleren.
In elke klas krijgt ook elke week iemand anders de taak om er voor te zorgen dat er voldoende verlucht en geventileerd wordt, de luchtbaas.

gezonde school luchtkwaliteit

Yoga in de klas

In de Kameleon is het mentale welzijn van ieder kind zeer belangrijk. Leerlingen die zich beter in hun vel voelen, zijn geconcentreerder, creatiever,…. We kiezen er dan ook bewust voor om niet enkel in te zetten op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, maar ook op het mentale emotionele luik.

Daarom roosteren wij op regelmatige basis yoga in de weekplanning van de lagere school. 

Verschillende onderzoeken wijzen ons op de positieve effecten van yoga en meditatie op verschillende domeinen. Zoals versterken van weerbaarheid, lichaamsbesef, emotieregulatie, verminderen van stress en angst, concentratie verhogen, ontwikkelen van een positief zelfbeeld, verbeteren van de leerprestaties, bevorderen van een aangename klassfeer…

We willen leerlingen vaardigheden bieden om de signalen die hun lichaam geeft beter te begrijpen, waardoor ze hun emoties beter kunnen reguleren. We leren kinderen een eenvoudige manier in het NU te komen, wanneer hun aandacht even afleidt. Dit is ook een belangrijke voorwaarde om tot leren te komen. Tenslotte kan yoga en mindfullness ook een klassfeer creëren met meer zelfvertrouwen, enthousiasme en verbondenheid en minder competitie.

 

yoga voor iedereen

Nog vragen?

Contacteer ons team gerust en we maken snel tijd om je te helpen.

Nieuws uit de school